Schilderen met acryl
Acrylverf is een synthetische verf. Er worden verschillende pigmenten met elkaar gemengd, acryl wordt als bindmiddel gebruikt. Schilderen met acrylverf is letterlijk verven met plastic. Het lijkt wel wat op het schilderen in aquarel, maar droogt waterbestendig op. Omdat acrylverf zo veelzijdig is zijn er letterlijk honderden verschillende dingen die je kunt doen met dit medium. De kunst van schilderen met acrylverf zit hem in de manier waarop je de verf gebruikt. Acrylverf kan onverdund worden gebruikt. Dit betekent dat je schildert met de verf direct uit de tube. Acrylverf kan daarnaast ook verdund tot zeer verdund worden gebruikt. De verf wordt dan gemengd met water.
Acrylverf kan op verschillende manieren worden aangebracht. Er is geen “juiste” manier. Je kan met acryl vrijwel overal op schilderen, zeker op doek, paneel of papier. Ikzelf gebruik graag van Talens en/of van Gogh. Amsterdam Expert van Talens acrylverf heeft een pasteuze constistentie en is geschikt om met penseel en paletmes te verwerken. De verschillende kleuren acrylverf bevat de hoogst mogelijke concentratie zuivere pigmenten, waardoor er krachtige en intense kleuren zichtbaar zijn.
Ik werk graag met de doeken van Museo, Chabrumo en Winsor & Newton. Deze merken schildersdoeken zijn gemaakt van 100% katoen. Daarnaast zijn ze universeel met een middelfijne structuur geprepareerd. Het frame is vurenhouten met een dikte tot 4 centimeter. Daar worden de katoenen doeken strak opgespannen. Doordat de achterzijde geniet is kunnen de zijkanten goed beschilderd worden. De katoenen schildersdoeken zijn direct klaar om te gebruiken. De doeken zijn namelijk voorbehandeld met drie lagen gesso/primer.
Wanneer de acrylverf is opgedroogd zal de glans, welke bij olieverf wel aanwezig is, ontbreken. Ikzelf kies er daarom altijd voor om een kunstwerk van een vernis (of glans medium) te voorzien.
Een vernis aanbrengen over acryl heeft naast het schilderij te beschermen tegen vuil zoals vet , nicotineaanslag, uv-licht en vocht ook nog een ander doel. Acrylverf is namelijk thermoplastisch en dat betekent dat de laag gevoelig is voor hoge temperaturen (dat kan als iets in de felle zon hangt al gebeuren) deze laag kan dan weer kleverig worden en extra vuil aantrekken dat blijft zitten zodra de laag weer wat is afgekoeld. De vernis zorgt dus ook voor een extra laag die niet thermoplastisch is!
Verder kan men met vernis de totale visuele indruk van een schilderij bepalen (glanzend, mat of zijdemat) en zorgen dat er geen delen in het schilderij meer glimmen dan andere delen.
Vernis bestaat meestal uit een hars (tegenwoordig vaak synthetische hars omdat deze niet vergeelt) die opgelost is in terpentijn of terpentine. Het oplosmiddel verdampt en de harsfilm blijft over als laag op het schilderij. Afhankelijk van de kwaliteit van de gekozen vernis gaat deze enkele tot tientallen jaren mee.